Anodizarea este un proces de pasivizare electrolitică utilizat pentru a mări grosimea stratului de oxid natural pe suprafața pieselor metalice.
Procesul se numește „anodizare” deoarece partea care trebuie tratată formează electrodul anod al unui circuit electric. Anodizarea mărește rezistența la coroziune și uzură și asigură o mai bună aderență pentru grundurile și adezivii de vopsea decât metalul gol. Straturile anodice pot fi folosite și pentru o serie de efecte cosmetice, fie cu acoperiri poroase groase care pot absorbi coloranți, fie cu straturi transparente subțiri care adaugă efectul de interferență la lumina reflectată.
Anodizarea modifică textura microscopică a suprafeței și a structurii cristaline a metalului aproape de suprafata. Straturile groase sunt în mod normal poroase, deci este adesea necesar un proces de etanșare pentru a obține rezistență la coroziune. Suprafețele din aluminiu anodizat, de exemplu, sunt mai dure decât aluminiul, dar au o rezistență la uzură de la mică până la moderată care poate fi îmbunătățită cu un strat mai gros sau prin aplicarea de substanțe de sigilare adecvate. Straturile anodice sunt, în general, mult mai puternice și mai aderente decât majoritatea tipurilor de vopsea și placare metalică, dar și mai fragile. Acest lucru le face mai rezistente la desprindere și uzură, dar mai sensibille la crapaturile cauzate de stresul termic.
Titanul anodizat este utilizat într-o generație noua de implanturi dentare. Un strat de oxid anodizat are o grosime cuprinsă între 30 nanometri (1,2 x 10-6 in) și câteva micrometri.
Anodizarea titanului generează o serie de culori diferite fără a fi folositi coloranți si este uneori folosita în artă, bijuterii, piercing-uri și verighete. Culoarea rezultata depinde de grosimea stratului de oxid (determinată de tensiunea de anodizare). Titanul anodizat folosit la realizarea bijuteriilor noastre este titan pur de grad 1, special pentru bijuterii. Informatii despre titanul pur gasiti aici: https://bijuteriidintitan.net/despre-titan/